Innovatsiooni- ja koostööprojekt EKA-ga jõudis ootusi ületava lõpptulemuseni

Aasta algul käivitus MyGames’i ja EKA Tööstusdisaini tudengite koostööprojekt, millega otsiti parimat võimalikku vormi ja lahendust MyGames’i väljakuautomaatika seadmele. Koostöö EKA-ga sujus suurepäraselt ning tänaseks on projekt jõudnud ootusi ületava lõpptulemuseni. Põhjalikult on läbi töötatud seadme funktsionaalsus, arvestades seejuures nii tellija, paigaldaja kui ka kasutaja vajadustega. Suurt rõhku on pandud ka seadme vastupidavusele erinevates ilmastikuoludes, selle kaitsmisele nii vandaalide kui putukate eest jne. Alljärgnev pilt reedab tulevase automaatikaseadme väljanägemist. Lõpuvilele järgneb nüüd ühe projekti kokkuvõte ja peagi uue avalöök. Vastlõppenud projekti tulemusega on plaanis EASi Arendusosaku toel ning EKA ja Tallinna Tehnikakõrgkooli abil juba lähiajal seeriatootmiseni jõuda, et hakata vastu võtma tellimusi väljakuomanikelt üle maailma.

MyGames väljakuautomaatika
Innovatsiooniosaku projektil hoidis MyGames’i pool kätt pulsil turundusjuht Taavi Tamm, kes võttis projekti kokku nii: “Koostöö EKAga ja selle tulemus oli kõige paremas mõttes ootamatu. Igaks kohtumiseks olid tudengid põhjalikult valmistunud, alati suutsid mõne uue lahendusega üllatada ning kordagi ei jäänud kinni sellesse ühte või esimesse lahendusse. Selle parimaks tõestuseks ka postituse päises olev pilt 🙂 Kogu loomeprotsessis arvestati võimalikult erinevate kasutajate vaatenurgaga tulevasele tootele – tudengid kaardistasid klienditeekonnad seadme tellija, paigaldaja, kasutaja ja hooldaja silme läbi ning otsisid inspiratsiooni kõikvõimalike analoogide seast. Põrkusime korduvalt keeruliste küsimuste taha, aga tudengitel oli lahendus igale väljakutsele. Aitäh, Karl ja Erik Heiki! Järgmise korrani!”

Küsisime kommentaare ka tudengitelt ja nende juhendajalt

Töö autorid: Erik Heiki Veelmaa ja Karl Kukk (EKA)
“Meie meelest on igasugune koostöö kooliväliste partneritega alati õppetööd rikastav ning annab võimaluse koolis omandatud teadmisi rakendada ja katsetada. Selle projektiga vedas meil ka klientidega, kes olid avatud mõtlemisega ning kelle kirg projekti vastu oli nakatav. Meie meelest koostöö sujus nendega väga hästi ning tulemusega võime igati rahule jääda.

Praegune lahendus on kindlasti suur edasiminek nende algsest disainist, kuid leiame, et alati on arenguruumi ning loodame, et saame kaasa lüüa ka tulevaste, juba täiustatud versioonide väljatöötamisel.”

 

Erik Heiki Veelmaa & Karl Kukk

Juhendaja: Mihkel Mäll (EKA)
“EKA Tööstusdisaini tudengid disainisid MyGames’ile tenniseväljaku automaatikaseadet, millel oli ka lisaks lukustamisele valgustuse ja kastesüsteemide haldamise funktsioon. MyGamesi poolt olid ette antud tingimused, et seade peab olema aastaringselt kasutatav, lihtne hooldada ja kerge paigaldada. Samuti olid ette antud komponendid, mis pidid mahtuma korpusesse.

Juhendajana saan öelda, et antud projekt oli koolitöö mõttes väga oluline, tänu selle said tööstusdisaini tudengid rakendada oma tundides õpitud teadmisi reaalsele kliendile toote loomisega. Tudengid analüüsisid kõiki võimalikke kasutajaid, kasutusvõimalusi, seadme funktsioone ja otsisid korpuse tootmiseks sobilike viise ning materjale. Oluliseks aspektiks oli komponentide paigutamine nii, et algsest lahendusest saaks palju kompaktsema tulemuse.

Mina olen tudengite loodud tulemusega rahul – Lisaks kompaktsusele, mugavale kasutusele ja lihtsale paigutusele leidsid Tudengid seadmele suurepärase vormi, mis on kujult minimalistlik ja abstraktselt kujutab tennisereketit ja -palli.

Kuigi esialgne kontseptsioon on loodud arvestades tenniseväljakuid, siis ma arvan, et antud tootel on suur tuleviku perspektiiv ka väljaspool tennist – selle abil saab kindlasti staadioneid, võimlaid ja halle mugavalt rentida ja hallata.”

*Projekti toetas EAS Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Mihkel Mäll